Translate

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Για όσους ξεκινάνε να δουλεύουν τώρα σε Debian GNU / Linux

Μια μικρή αναδρομή:
Τα Linux γενικά τα ανακάλυψα γύρω στο 1993 και άρχισα όπως όλοι οι «κομπιουτεράδες» της εποχής να τα χρησιμοποιώ σαν δεύτερο λειτουργικό σύστημα μιας και τα Windows «πέφτανε» για πλάκα, ήταν αργά, και άρα δεν ήταν χρήσιμα στη δουλειά μου. Το 1994 αγόρασα από τη Γαλλία την πρώτη μου έκδοση Debian (Woody για τους γνώστες) και από τότε άρχισα να ασχολούμαι στην αρχή, και μετά ακόμα και να τα διδάσκω.

Το λειτουργικό σύστημα debian ήταν, είναι, και θα είναι, δωρεάν.

Τί πρέπει να κάνεις για να εγκαταστήσεις σήμερα το λειτουργικό σύστημα που λέγεται Debian GNU / Linux -ειδικά άν προέρχεσαι από λειτουργικά συστήματα όπως Windows και OSX.

  1. Πηγαίνεις στο www.debian.org και διαλέγεις τη stable έκδοση (ότι και να σου πούνε οι «πορωμένοι» νέοπες οι εκδόσεις testing, experimental και unstable αποτελούνται από προγράμματα που μερικές φορές ΔΕΝ δουλεύουν καν, ή έχουν λάθη).
  2. Κατεβάζεις τη σχετική έκδοση με τον υπολογιστή σου (αφού διαβάσεις τα σχετικά άρθρα στο απο πάνω λινκ).
  3. Αποφασίζεις αν θα έχεις dual boot δήλαδη ταυτόγχρονα πχ windows και Linux ή όχι.
  4. Προχωράς στην εγκατάσταση, και ανάλογα με τη παραπάνω επιλογή επιλέγεις άλλον σκληρό δίσκο από αυτόν που έχει πχ τα windows -αν θες να κρατήσεις τα windows-, ή διαγράφεις τα δεδομένα από όλους τους δίσκους και βάζεις σκέτα τα Linux.
  5. Μετά την εγκατάσταση των αρχείων εφόσον έχεις επιλέξει dual boot, θυμίσου να αποθηκεύσεις το grub στον πρώτο δίσκο που «βλέπει» το bios σου, αλλιώς απλά συνέχισε την εγκατάσταση.
  6. Μόλις τελειώσεις την εγκατάσταση, το μόνο που έχεις να κάνεις συνήθως είναι να εγκαταστήσεις τους οδηγούς οθόνης (ή σε ειδικές περιπτώσεις άλλον οδηγό) και αυτό είναι πανεύκολο αν ακολουθήσεις τις οδηγίες των wikis πχ για κάρτες γραφικών nvidia δες εδώ: http://wiki.debian.org/NvidiaGraphicsDrivers
  7. Αφού κάνεις reboot στο νέο σου linux σύστημα ψάξε για το πρόγραμμα Synaptic Package Manager και άρχισε να εγκαθιστάς όποια προγράμματα-παιχνίδια-εφαρμογές σου χρειάζονται, Το Synaptic σου δίνει μια μικρή περιγραφή για να μή «χαθείς» όντας αρχάριος.
Αυτό ήταν. Συγκρίνετε τώρα τα 7 απλά παραπάνω βήματα με τη κόλαση των κλειστών λειτουργικών συστημάτων (windows, osx) που σε υποχρεώνουν να δουλεύεις πειρατικό λογισμικό, και κάθε τόσο να τρέχεις για updates ενώ οι υιοί (ειδικά στα windows) καταστρέφουν τα δεδομένα του υπολογιστή σου για πλάκα.

Καλή τύχη, και καλώς ορίσατε στον κόσμο του Debian GNU / Linux.

Εφόσον κολλήσεις κάπου και χρειάζεσαι βοήθεια από κάποιον ειδικό σε χαμηλές τιμές επικοινώνησε μαζί μου εδώ:

http://costasganis.ias3.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου